Skip to content

Transformatie coaching

Als we geboren worden zijn we heel, zonder trauma’s en volledig afhankelijk van onze ouders. Deze afhankelijkheid maakt ons enorm kwetsbaar als we nog een baby zijn. Sommige ouders kunnen zich niet verbinden met hun kinderen, omdat ze zelf in hun leven een trauma hebben opgelopen.
Door het trauma is het lastig voor ouders om de kinderen te geven wat ze nodig hebben. Tijdens onze kindertijd maken we van alles mee, waardoor we zelf trauma’s ontwikkelen.

Bij een trauma denken we vaak aan een schokkende gebeurtenis zoals een ongeluk, wat dan een shock genoemd wordt. Naast een shock kennen we ook een ontwikkelingstrauma. 

Wat is dan een ontwikkelingstrauma?
Een ontwikkelingstrauma gaat over wat je tekort is gedaan in je kinderjaren.
Een voorbeeld hiervan is dat als je ouders je vroeger lieten huilen als je honger had, of als je geen aandacht en liefde mocht ontvangen. Misschien was er geen contact met de ouders. Je kunt ook een trauma en angst van je ouders overgenomen hebben. Door al deze negatieve gebeurtenissen en pijn raak je als kind beschadigd en ontstaat een trauma deel. De pijn wordt weggestopt of afgesplitst. Op het moment dat de pijn te veel en te heftig wordt is de oplossing nabij in de vorm van niet meer willen voelen. Door niet meer te voelen, leef je eigenlijk niet meer en ga je in de overlevingsstand. 

Op dit punt treed het overleef deel in werking.
Dit deel zorgt ervoor dat je de pijn niet voelt en het beschermt tegen nieuwe pijn.
Wat doe jij om geen pijn te voelen en nieuwe pijn te voorkomen?
Denk bijvoorbeeld aan verslavingen, altijd met anderen bezig zijn,
een muur optrekken en mensen vermijden.
Vaak wordt het overleefdeel veroordeelt, omdat er vaak negatieve gedachten uit voortkomen.
Zie het als een deel wat je altijd heeft beschermd tegen pijn en verdriet.
Maar omdat het zo’n goede beschermer is, wordt het leven steeds moeilijker.
Je mag dit deel bedanken voor het harde werk wat het altijd heeft gedaan, dat het je zo goed beschermd heeft.

De afbeelding geeft de verschillende delen weer, waar te zien is dat na verloop van tijd het overleefdeel kleiner is geworden.

Het overleefdeel kun je zien als een opgetrokken muur en het trauma deel is het gekwetste kind wat erachter zit.
Weerstand tegen kwetsbaar opstellen heeft te maken met het gekwetste kind
wat niet meer afgewezen wil worden, en geen pijn meer wil voelen (overleef deel)

Het gezonde deel herbergt liefde en compassie.
Een hulpvraag komt vanuit het gezonde deel en dit is het meest kwetsbare deel dat in ons zit.
Dit deel is zeker zo belangrijk als het trauma-, en overleefdeel, omdat we vanuit het gezonde deel naar de pijn kunnen kijken om dit langzaam bij ons te nemen. De delen zullen uiteindelijk weer gaan samenwerken, en het trauma-, en overleefdeel zullen integreren in het gezonde deel.

Ons leven zit vol overtuigingen en angsten. Zolang we het maar vaak genoeg zeggen, gaan er we erin geloven en wordt het onze eigen waarheid. Deze waarheid zal keer op keer bevestigd worden, als dingen lopen zoals je van te voren gedacht had. Een voorbeeld is ‘ik kan het niet’ Als dit de werkelijkheid is geworden zul je de volgende keer zeggen als iet niet lukt: ‘zie je wel dat ik het niet kan’.
Wat je gelooft is waar en zo hebben we allemaal onze eigen werkelijkheid. 

Belemmeringen die door transformatie coaching verwijderd kunnen worden zijn o.a.:

Bij transformatie coaching worden de overleefdelen getriggerd door het uitspreken van een positieve affirmatie. Er zal weerstand ontstaan, van waaruit de belemmeringen in het onderbewuste worden aangesproken.

Hierdoor ontstaat heling en ruimte voor andere delen die zich in het gezonde deel bevinden, maar niet genoeg ruimte krijgen. Als de gezonde delen onvoldoende ruimte krijgen, zul je vaker merken dat je in een cirkeltje van negatieve gedachten blijft ronddraaien.

×